Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Focaccia met olijven

Een reactie plaatsen

focaccia

Leuk en lekker, zelf focaccia bakken!
De geur en de smaak van deze focaccia waren perfect, alleen vond ik dat het brood iets luchtiger had gekund. Ondanks dat deel ik het recept toch, want het was lekker genoeg – met als tip wat langer te kneden en het deeg iets langer te laten rijzen. Ik ben benieuwd naar je ervaring. Binnenkort waag ik zelf ook weer een poging!

Het recept komt uit een recente Allerhande.

Ingrediënten:

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram olijven zonder pit, in plakjes
  • halve theelepel grof zeezout
  • halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • bakpapier

Meng de bloem, het zout, de gist, 2 eetlepels olie en 180 ml handwarm water in een ruime kom.

Besprenkel het werkblad met een halve eetlepel olie en kneed het deeg hierop in 10 minuten tot een licht kleverig en elastisch deeg. Besprenkel je werkblad tussendoor met wat olie als het deeg blijft kleven. Het hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.

Vet een ruime kom in en leg het deeg erin. Laat het afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, totdat het in volume is verdubbeld.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met een halve eetlepel olie. Neem het deeg uit de kom en leg op de bakplaat. Rek voorzichtig uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm en 1,5 cm dik.

Prik met je vinger gaatjes in het deeg, bijna tot op de bodem. Besprenkel het deeg met de rest van de olie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en olijven. Bak de focaccia in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

 

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s