Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Marokkaanse groentetajine

2 reacties

marokkaanse-tajine

Pompoen, zoete aardappel en courgette, op een laag vuurtje zacht en gaar gestoofd met zoete kaneel, rozijnen en pittige specerijen – wat wil je nog meer!

Makkelijk om te maken, je moet alleen wat tijd hebben zodat het rustig een uurtje kan stoven. Eet het met couscous of quinoa.

Het recept komt uit The Green Kitchen van David Frenkiel en Louise Vindahl.

Ingrediënten:

Maak het in een ovenbestendige tajine, of in een zware braadpan (ik koos voor het laatste, mijn tajine is te klein voor deze grote hoeveelheid groenten)

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1,5 cm verse gember, geraspt
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zeezout
  • 2-3 theelepels harissa
  • 2 blikjes van 400 gram pruimtomaten
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • grote handvol koriander, grofgehakt
  • 1 kleine flespompoen, in blokjes van 2-3 cm
  • 1 zoete aardappel, in blokjes van 2-3 cm
  • 3 wortels, in plakjes van 2 cm
  • 1 courgette, in stukjes van 3-5 cm
  • 10 ongezwavelde abrikozen
  • ongeveer 250 gram kikkererwten, gekookt of uit blik, afgespoeld
  • 75 gram gele rozijnen

Voor de couscous:

  • 200 gram volkorencouscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • kokend water
  • geroosterde amandelen
  • klein handje koriander, fijngesneden
  • paar takjes verse munt

Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem en fruit de ui een paar minuten tot deze zacht wordt. Voeg de knoflook, gember en specerijen toe en roer door elkaar voor je de harissa, tomaten, het citroensap en de verse koriander erbij doet. Breng de saus aan de kook en draai dan het vuur laag.

Gebruik je een braadpan, voeg dan nu de pompoen, zoete aardappel, wortels, courgette en abrikozen toe aan de saus. Roer goed zodat alles met de tomatensaus bedekt is. Leg het deksel op de pan en laat ongeveer een uur zacht koken. Houd het deksel erop maar roer wel af en toe voorzichtig door. Na ruim een uur, als de groenten door en door gaar en helemaal zacht zijn, roer je de kikkererwten en rozijnen erdoor en kook je die nog 5 minuten mee.

(Gebruik je een tajine, verwarm dan de oven voor op 150 graden en maak de tomatensaus zoals hierboven beschreven staat. Zet weg. Doe de groentes in de tajine, schenk de tomatensaus erover zodat ze helemaal bedekt zijn, doe het deksel erop en zet ongeveer 1,5 uur in de oven. Als je groentes zacht zijn, voeg je de kikkererwten en rozijnen toe en laat je de tajine nog 5 minuten in de oven staan voor je ‘m eruit haalt.)

Als de groentes bijna klaar zijn maak je de couscous. Doe de couscous in een grote schaal. Besprenkel met olijfolie en roer dit erdoor. Schenk kokend water over de couscous (de hoeveelheid die volgens de verpakking juist is) en dek de kom 5-10 minuten af zodat de couscous het water kan absorberen. Rul de couscous met een vork. Dien meteen op, bestrooid met de geroosterde amandelen, koriander en munt.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Marokkaanse groentetajine

  1. Deze stoof heb ik inmiddels een paar keer gemaakt. Het is even werk om alles gelijkmatig te snijden maar het is het ZO ontzettend waard!! Heerlijk gerecht!! Ik heb het zelfs al een keertje voor een cateringklus voor een klant gemaakt met als gevolg 30 enthousiaste mensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s