Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Hartige cake van doperwten, feta en geroosterde amandelen

Een reactie plaatsen

cake-groen-1-boven

Mmm… deze hartige groene cake met doperwtjes, feta en amandelen smaakt heerlijk en ziet er ook nog eens mooi en feestelijk uit.

Eenvoudig om te maken, dus een zeer geslaagd bijgerecht of buffetgerecht.

Het recept staat in het mooie kookboek Bonen van Joke Boon.

cake-groen-1-plakje

Ingrediënten:

een lunch- of bijgerecht

  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 75 gram amandelschaafsel
  • 125 ml zonnebloem- of olijfolie
  • 4 eieren
  • 250 gram (spelt)bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • 100 gram feta
  • 10 blaadjes verse munt
  • zout en versgemalen peper
  • cakeblik van 1 liter

Verwarm de over voor op 180 graden.

Vet het cakeblik in en bestuif het met bloem of gebruik een vel bakpapier dat je in het cakeblik vouwt. (Ik heb een siliconen-bakblik, dat is makkelijk, want dan hoef je dit allemaal niet te doen 😊)

Zet de doperwten met een klein laagje water op en breng ze aan de kook. Kook ze 3 minuten en draai het gas dan uit.

Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel bruin en krokant. Dit kan heel snel gaan, dus pas op.

Doe de olie en de eieren in een kom en klop dit met de handmixer romig. Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en meng dit kort tot een beslag.
Giet de doperwten af en pureer ze samen met de feta en de muntblaadjes in de keukenmachine.

Meng de doperwtenpuree door het beslag en schep het amandelschaafsel erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en wat zout.
Doe het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten bruin en gaar. Controleer met een prikker, als deze er droog uit komt is de cake klaar.

Laat de cake iets afkoelen alvorens je hem aansnijdt.

De cake is warm en koud lekker!

 

Tip: ook lekker als crostini: rooster hiervoor goed afgekoelde sneetjes cake in een broodrooster bruin en krokant. Je kunt ze daarna in tweeën of vieren snijden en – met bijv. een beetje zachte geitenkaas – serveren als borrelhapje.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s