Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Venkel-tomatenquiche

Een reactie plaatsen

Een prachtige en heerlijke hartige taart, gevuld met venkel en tomaat.
Het basisrecept voor de taartbodem is super en kun je dus voor iedere hartige taart gebruiken!

Het recept komt uit het kookboek De veldkeuken van Femke de Winter-Went.

Ingrediënten:

Hartige taartbodem

  • 250 gram bloem
  • 100 gram margarine of roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 ml water
  • lage taartvorm van ongeveer 25 cm doorsnede
  • bakvulling (gedroogde bonen of ‘bakkralen’)

Je maakt eerst de taartbodem:
Meng bloem, boter, zout en bakpoeder in de keukenmachine tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe en meng het heel even tot het deeg een beetje samenhang begint te vertonen. Doe het deeg uit de kom en druk het bij elkaar tot een platte schijf en pak in plastic folie. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 180 graden.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter en leg het in de vorm. Snijd de randen bij met een mesje en bekleed het deeg met bakpapier en een bakvulling van bijvoorbeeld gedroogde bonen. Bak de bodem 10 minuten met de bakvulling en nog 5 minuten zonder.

Nu is de bodem klaar om gevuld te worden.

Venkel-tomatenquiche

  • 1 hartige taartbodem (hierboven)
  • 2 uien
  • scheut olijfolie
  • 500 gram venkel
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom (de volgende keer zal ik wat minder gebruiken, ongeveer 200 ml, omdat ik de taart iétsje te zacht vond)
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 2 tomaten, in plakjes gesneden

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de uien in ringen en bak ze in een beetje olijfolie ongeveer 15 minuten op laag vuur tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.

Snijd het hart uit de venkel en snijd de venkel in grove stukken. Verdeel de stukken over een bakplaat en strooi er de venkelzaadjes over. pers het teentje knoflook uit en meng door de venkel. Voeg peper en zout toe en een beetje olijfolie. Bak de venkel ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de venkel zacht is geworden. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.

Breek de eieren in een kom en giet er de slagroom bij. Voeg peper en zout toe en klop met een garde goed door elkaar. Roer tweederde van de kaas erdoor.

Verdeel de uitjes en de venkel over de quichebodem. Giet het ei-kaasmengsel er voorzichtig overheen. Verdeel de kaas en de tomaat erover en bak de quiche 25-30 minuten in de oven (bij mij duurde het iets langer). Laat de quiche minstens 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s