Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Tofu buddha bowl met pindasaus

Een reactie plaatsen

Dit is een heerlijke Indonesische bowl met rijst, paprika, komkommer, lente-uitjes, verschillende kruiden en als ‘kers op de taart’ verrukkelijke knapperig gebakken stukjes tofu met een citroengras-gember-sojasaus-coating én heerlijke pindasaus.

Bekentenis: ik vond de tofu en de pindasaus zo lekker dat ik van beide de volgende keer extra zal maken ☺️.

Het recept is van Alissa Saenz van de Amerikaanse veganistische website Connoisseurus veg.

Ingrediënten:

voor 4 personen

Pindasaus:

  • ongeveer 90 gram pindakaas
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • ongeveer 3 eetlepels kokosmelk

Citroengras tofu:

  • 2-3 stengels citroengras/sereh, buitenste blad en kontje verwijderd, in kleine stukjes gesneden (ongeveer 35 cm stengel)
  • 3 knoflookteentjes
  • ongeveer 2,5 cm gember, geschild en in stukjes
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 – 1,5 blok tofu, uitgelekt en in blokjes van 1 cm (leg tofu in vergiet en zet er iets zwaars op, laat zo half uurtje staan, zodat het meeste vocht eruit is)
  • ongeveer 300 gram (zilvervlies)rijst, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 1 komkommer, in kleine blokjes
  • 1-2 rode paprika’s, in kleine blokjes
  • 100 gram taugé (mijn toevoeging aan het recept)
  • ongeveer 60 gram pinda’s, eventueel gehakt
  • paar lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • wat verse munt-blaadjes, gesneden
  • wat verse koriander, gesneden
  • wat verse basilicum, gesneden

Begin met het maken van de pindasaus. meng alle ingrediënten door elkaar  en verdun de saus met zoveel kokosmelk als je je nodig hebt. Zet apart.

Kook de rijst, giet af en zet apart.

Doe de stukjes citroenstengel, knoflook, gember, sojasaus, citroensap, ahornsiroop en sambal oelek in een blender. Pureer tot alles heel fijngehakt en goed gemixt is. Gebruik dan een vergiet of zeef om dit mengsel af te gieten en het vocht op te vangen ! Duw met een lepel op de pulp om zoveel mogelijk vloeistof eruit te halen.

Verhit de kokosolie in een wok en voeg de blokjes tofu toe. Bak deze ongeveer 12 minuten, ze af en toe omscheppend tot de blokjes bruin en knapperig zijn. Giet dan de citroengras-gember-etc.-vloeistof erbij en laat het nog even pruttelen totdat de meeste vloeistof verdampt is en er een dun laagje op de tofu is achtergebleven.

Schep de rijst in de kommen, versier met tofu, komkommer, paprika, taugé, pinda’s, lente-uitjes, mint, koriander en basilicum. Schenk de pindasaus erover en serveer.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s