Oh, wat een ontzettend lekkere hartige taart is dit ! De taart ziet er heel rommelig uit en dat is ook de bedoeling, zelfs de charme ervan. De combinatie van venkel, rode ui en blauwe kaas is fantastisch!
Het recept vond ik een tijdje terug in de vegetarische kookrubriek van Sonja van de Rhoer in Trouw.
Ingrediënten:
voor 4 personen
voor het deeg:
- 100 gram volkoren- of speltmeel
- 125 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 2-3 eetlepels koud water
- snufje zout
- 1 eidooier
voor de vulling/het beleg:
- 500 gram venkel, in reepjes of dunne halve ringen
- 250 gram hüttenkäse
- 3 rode uien, in dunne ringen
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 100 gram blauw geaderde kaas (zoals Gorgonzola, Roquefort, Blue d’Auvergne)
- verste tijmblaadjes
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed een samenhangend deeg van het meel, de bloem, de in blokjes gesneden boter, het water, zout en de eidooier. Dit gaat snel en gemakkelijk in een keukenmachine. Draai niet te lang, het deeg moet koud blijven. Of kneed het deeg (daarna) met koele hand. Voeg zoveel water toe dat het deeg mooi soepel is. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg weg in de koelkast (kan ook de avond van tevoren).
Rol het deeg zo dun mogelijk uit (je kunt ook eventueel 2 bodems voor 2 bakplaten maken), en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg is vrij stug en onhandelbaar. Lukt het je niet (zoals mij) om mooie ronde of rechthoekige bodems te maken, laat die ambitie dan los en noem de taart gewoon ‘rustiek’ :-).
Verdeel de hüttenkase over de deegbodem en beleg deze met de venkel en de ui. Bedruppel de groenten met de olijfolie en verdeel de verbrokkelde kaas erover. Bestrooi dun met tijmblaadjes, zout en peper.
Bak ongeveer 40 minuten in de oven. Laat de taart 5 minuten rusten in de oven voordat je hem serveert.
4 februari 2018 om 22:28
Wat fijn dat je dit recept online hebt gezet, ik had het recept uit de krant geknipt maar was het kwijt. Het was echt super lekker!
5 februari 2018 om 11:19
Goed om te horen Mariëtta ! Het is inmiddels ook een favoriet van mij, ik heb deze taart al 4 keer gemaakt – iedereen vindt ‘m lekker!