Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Spruitjes, wortel en gedroogde pruimen

2 reacties

Oh, wat lekker! En zo eenvoudig te maken, deze spruitjes met wortel of knolselderij en gedroogde pruimen uit de oven.

We aten er noten-zaten-kruidenhummus bij. Ook heel makkelijk (wel moeten de noten minimaal 3 uur weken).

Beide recepten komen uit “Heel veel VEG” van Hugh Fearnley-Whittingstall

Spruitjes en pruimen

Ingrediënten:

voor 3-4 personen (mét de hummus voor 4 personen)

  • ongeveer 600 gram knolselderij (of wortel, pastinaak en/of aardappel), geschild en in stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • paar takjes tijm
  • 500 gram spruitjes, afgehaald en gehalveerd
  • 150 gram gedroogde pruimen, zonder pit, gehalveerd
  • 6 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
  • 1 eetlepel balsamico- of rodewijnazijn
  • zeezout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verdeel de stukjes knolselderij of andere wortelgroente over een grote braadslede. Voeg 2 eetlepels olie, de tijm en wat zout en peper toe en schep door elkaar. Zet 20-25 minuten in de oven.

Doe ondertussen de gehalveerde spruitjes in een kom met de pruimen, de knoflook, 1 eetlepel olie, de azijn en wat zout en peper. Schep goed om.

Haal de knolselderij en/of wortelgroenten uit de oven, schep om en leg de spruiten en pruimen erbij met het vocht uit de kom. Zet weer 20-25 minuten in de oven tot de groenten gaar en hier en daar goudbruin zijn.

Noten-zaden-kruidenhummus

Ingrediënten:

  • 100 gram hele, bruine amandelen
  • 100 gram gemengde zaten en pitten, zoals zonnebloem- en pompoenpitten, en sesam- en lijnzaad, plus wat extra voor eroverheen
  • 100 ml extra vierge olijfolie, plus wat extra
  • sap van halve citroen
  • 1 theelepel mosterd (optioneel, wél lekker)
  • kwart tot halve teen knoflook, geraspt of geperst (optioneel)
  • zeezout en zwarte peper
  • 2-3 eetlepels gemengde gesneden kruiden, zoals bieslook, bladpeterselie, tijm, basilicum

Doe de noten en de gemengde zaden en pitten in een kom en schenk er ruim koud water bij (ze zetten iets uit). Laat minstens 3 uur en maximaal 24 uur staan weken in de koelkast.

Giet de noten en zaden af en laat in een keukenmachine glijden. Voeg wat zout en peper toe en hak tot alles goed fijngehakt is. Schenk er nu, terwijl de keukenmachine loopt, de extra virgine olie bij. Stop een paar keer om alles van de zijkanten naar onder te schrapen zodat alles goed vermengt.

Voeg het citroensap toe. Schenk 100 ml koud water in een maatbeker en schenk steeds een beetje water bij in de keukenmachine tot je een romige puree hebt (je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig).

Je kunt de hummus nu eten, maar je kunt ‘m ook extra op smaak brengen met wat mosterd en knoflook. Voeg toe en pureer tot alles goed gemengd is.

Schep in een schaaltje, voeg de verse kruiden toe, nog een handje zaden en pitten en een scheutje olijfolie. Serveer. Heerlijk als bijgerecht bij groentegerechten of als dip!

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Spruitjes, wortel en gedroogde pruimen

  1. Is het witte gedeelte van het gerecht (op de foto) de hummus??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.