Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Linzen-tomatensoep met kerrie en kokos

4 reacties

Dit is een heerlijke, makkelijke en prachtige verwarmende soep, met rode linzen, gember, koriander, tomatenblokjes, kerrie en kokosmelk.

Het recept komt uit Simpel van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 2 eetlepels kokosolie, of zonnebloemolie
  • 160 gram ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder (ik gebruikte curry madras uit een Jonnie Boer-blikje)
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 39 gram geschilde en fijngehakte gember
  • 150 gram rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik van 400 gram tomatenblokjes
  • 25 gram koriandersteeltjes plus blaadjes, grofgehakt, plus 5 gram blaadjes ter garnering
  • 1 blik van 400 ml kokosmelk
  • zout en zwarte peper

Doe de kokosolie in een soeppan en laat smelten op halfhoog vuur. Doe de ui in de pan en laat al omscheppend 8 minuten bakken tot het gaar en gekaramelliseerd is. Voeg kerriepoeder, chilivlokken, knoflook en gember toe en bak alles al roerend 2 minuten.
Doe de linzen erbij in de pan, roer 1 minuut en voeg tomaten, koriandertakjes, 600 ml wter, 1 theelepel zout en royale hoeveelheid versgemalen peper toe.

Giet de kokosmelk in een kom en roer glad en romig. Houd 4 eetlepels apart (nodig bij het opdienen), en roer de rest door de soep. Breng de soep aan de kook, laat op halfhoog-laag vuur 25 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar maar niet helemaal stuk zijn. Voeg eventueel wat water toe als je de soep te dik vindt.

Verdeel de soep over 4 kommen, sprenkel de achtergehouden kokosmelk erover, bestrooi met korianderblad en serveer.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

4 thoughts on “Linzen-tomatensoep met kerrie en kokos

  1. Hoi! Ik heb deze soep net gemaakt maar hij is erg flauw. Ik heb al heel veel extra zout moeten toevoegen maar hij blijft flauw. Er hoort geen groeten bouillon in dus dat is raar. Heb jij dit niet toevallig ook ervaren?
    Ik hoor graag van je, groetjes!

    • Hoi Veerle, dank voor je reactie. Ik heb de soep niet als flauw ervaren, anders had ik zeker geadviseerd extra zout en/of groentebouillon toe te voegen. Ik was juist verrast dat het zónder groentebouillon, dankzij alle kruiden én een theelepel zout, toch zo smakelijk werd. Wellicht zou voor jou groentebouillon beter hebben uitgepakt, maar ook de wat ‘vagere’ zaken als hoe groot de knoflooktenen zijn die je gebruikt, welke kerrie je kiest, de hoeveelheid gember… het heeft allemaal invloed en misschien hebben we daar andere keuzes in gemaakt. Hartelijke groeten, Marianne

  2. waar haal ik chilivlokken en wat is bereidingstijd?

    • Hoi Hanneke, de bereidingstijd is ongeveer 40 minuten (alle minuten bij elkaar opgeteld) en chilivlokken kun je gewoon kopen in de supermarkt (bijv. strooier van Verstegen) of in een Turkse of Aziatische winkel. Veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.