Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Bietentaart

Een reactie plaatsen

Een prachtige en verrukkelijke bietentaart ! De bieten zijn gecombineerd met gebakken rode ui, spinazie, munt en zachte geitenkaas. Eet er een lekkere groene salade bij.

Uit gemakzucht koos ik deze keer voor kant-en-klaar koelvers quichedeeg. Hieronder vind je ook het recept voor zelfgemaakt speltdeeg, waarmee Anna Jones de taart maakte.

Het recept komt uit ‘Vegetarisch het jaar door’ van Anna Jones.

Ingrediënten:

voor 4-6 personen

  • kokosolie of boter
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • paar takjes verse tijm of oregano, de blaadjes
  • 250 gram rauwe rode bieten
  • 200 gram bietengroen of spinazie, in repen
  • 1-2 eetlepels ciderazijn
  • 3 eieren
  • klein bosje munt, bladeren grof gehakt
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram walnoten
  • 1-2 eetlepels vloeibare honing

voor het deeg:

  • 50 gram havervlokken
  • 100 gram speltbloem
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 150 gram koude ongezouten boter of kokosolie, plus extra om in te vetten
  • 4-6 eetlepels ijswater

voor erbij: pittige groene sla, zoals rucola of veldsla

Verhit de oven tot 200 graden. Vet een springvorm van 25 cm in.

Het deeg
Maak eerst het deeg. Maal de haver in een keukenmachine tot een grof meel, voeg de speltbloem en de amandelen toe en maal het geheel met een flinke snuf zout door elkaar. Snijd de boter in blokjes en maal op de pulseerstand door het mengsel tot het kruimelig is. Voeg eetlepel voor eetlepel het ijswater toe en maal het deeg op pulseerstand tot een grove bal. Misschien heb je niet al het water nodig.
Vorm met je handen een bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Leg het zelfgemaakte deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een grove cirkel van een halve cm dik. Verwijder een laag papier en leg het deeg op de bakvorm, druk het goed aan. Verwijder het andere stuk papier en snijd het overtollige deeg weg.
Alternatief: neem het kant-en-klare koelverse deeg uit de verpakking, leg het deeg in de bakvorm en druk het goed aan.
Bak het deeg nu blind. Prik de deegbodem met een vork. Maak een prop van het bakpapier, strijk het weer glad en leg het op het deeg. Vul het met bakbonen of gedroogde bonen en bak het deeg 10 minuten. Verwijder bakpapier en bonen en zet het deeg nog 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.

De vulling
Verhit intussen een grote koekenpan op matig vuur en voeg een klont kokosolie of boter toe. Bak de ui in 10 minuten zacht en zoet. Bak de knoflook en tijm een paar minuten mee.

Schil intussen de bieten en rasp ze grof in de keukenmachine. Doe de bieten in de pan bij de ui en bak 30 seconden mee. Voeg dan bietenblad of spinazie toe. Doe dit in delen die je laat slinken voor je de rest toevoegt.
Bak dit mengsel 5 minuten tot er geen vocht meer in de pan zit. Voeg de azijn toe en wat zout en peper. Laat afkoelen in een kom.

Klop de eieren met de munt en doe het mengsel in de kom bij het bieten-spinaziemengsel. Verkruimel de helft van de geitenkaas in de kom en roer erdoor. Schep het mengsel op de deegboden en verkruimel de rest van de geitenkaas erboven. Verdeel de walnoten over de taart en sprenkel er naar smaak een beetje honing over. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot de vulling goudbruin en stevig is. Serveer met een pittige groene salade.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen. Creatief schrijven is het middel dat ik het meest inzet in mijn begeleiding. Ik houd o.a. van schrijven, vegetarisch koken en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.