Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Witlofsoep met rozemarijn-broodstokjes

Een reactie plaatsen

Erg lekker, deze eenvoudige witlof-aardappelsoep met gekruide broodstokjes. Twee recepten dus deze keer, die je natuurlijk ook apart van elkaar kunt bereiden.

Het recept van de soep is een vegetarische bewerking van de witlofsoep op de website ‘Uit Pauline’s keuken‘. Het recept van de broodstokjes vond ik op de website ‘Laura’s Bakery‘.

Ingrediënten soep:

voor 4 personen

  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 450 gr witlof, stronk verwijderd en in reepjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml kookroom (Alpro soja)
  • peper en zout
  • vegetarische spekjes, uitgebakken

Fruit de sjalot en knoflook een paar minuten in wat olijfolie. Voeg de blokjes aardappel, de reepjes witlof en de groentebouillon toe. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep dan met een staafmixer en voeg de room toe.

Serveer met uitgebakken spekjes er overheen en eventueel met de rozemarijn-broodstokjes.

Ingrediënten broodstokjes:

voor 8 stokjes

  • 150 gram bloem
  • 2 gram gedroogde gist
  • snuf zout
  • 90 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 el verse rozemarijn (ongeveer 2 takjes)
  • extra zeezout om over de stokjes te strooien

Doe alle ingrediënten – behalve het extra zeezout – in een kom en kneed in ongeveer 10 minuten tot een mooi soepel deeg. Het mag nog een beetje plakkerig zijn. Laat het deeg een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes en rol hier de broodstokjes van. Je kunt natuurlijk ook meer kleinere stokjes maken. Leg de stokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat die afgedekt nog zo’n 15 minuten staan.

Strooi het extra zeezout over de broodstokjes. Als ze niet blijven plakken, kun je de stokjes licht insmeren met water en dan het zout erover strooien.
Bak de broodstokjes in 10-12 minuten op 200 graden gaar en goudbruin. Heerlijk bij de soep of bij de borrel

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.