Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt

2 reacties

Dit is zó lekker ! Ik heb dit in korte tijd al twee keer gemaakt. Bulgur met gekarameliseerde ui en gebakken tomaatjes met daar overheen geroosterde aubergine en citroenyoghurt.

Je kunt het heel goed van tevoren bereiden, dus ideaal als je eters krijgt. En het is makkelijk, echt waar!

Het recept komt uit ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi, één van mijn favoriete kookboeken.

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 2 aubergines, in blokjes van 3 cm (500 gram)
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 320 gram uien, in dunne plakken
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 400 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram bulgur
  • 200 gram yoghurt Griekse stijl
  • 1 kleine ingemaakte citroen (25 gram), pitten verwijderd, schil en vruchtvlees fijngehakt
  • 10 gram muntblaadjes, in fijne reepjes
  • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 200 graden.

Meng de aubergineblokjes in een grote kom met 4 eetlepels olijfolie, halve theelepel zout en royaal zwarte peper. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 – 40 minuten in de oven. Schep de blokjes halverwege een keer om. Haal uit de oven en zet apart.

Giet 3 eetlepels olijfolie in een grote braadpan waarvoor je een passend deksel hebt en verhit op halfhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit ze, af en toe omscheppend, 8 minuten tot ze gaar en gekarameliseerd zijn. Bak de knoflook en piment steeds roerend 1 minuut mee. Doe de cherrytomaatjes erbij, roer er dan tomatenpuree, 400 ml water en 1 theelepel zout door. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, doe de deksel erop en laat 12 minuten stoven. Voeg dan de bulgur toe, roer tot de korrels volledig met saus zijn omhuld en haal de pan van het vuur. Zet de pan 20 minuten opzij tot de bulgur alle vloeistof heeft opgezogen.

Roer in een middelgrote kom de yoghurt met de ingemaakte citroen, de helft van de munt en 1/8 theelepel zout door elkaar.

Verdeel de bulgur over de borden. Dien op met de yoghurt en aubergine en bestrooi met de overgebleven munt.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach voor mensen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

2 thoughts on “Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt

  1. Dag Marianne,

    Gisteren je gerecht gemaakt, het was inderdaad overheerlijk!! Ik wil je nog eens bedanken voor al je leuke tips en recepten. Je houdt het altijd gewoon eenvoudig, en dat is meestal toch erg welkom!

  2. Dank voor je aardige bericht Christel en fijn dat je genoten hebt van deze heerlijke bulgur! Hartelijke groet, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.