Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt

4 reacties

Dit is zó lekker ! Ik heb dit in korte tijd al twee keer gemaakt. Bulgur met gekarameliseerde ui en gebakken tomaatjes met daar overheen geroosterde aubergine en citroenyoghurt.

Je kunt het heel goed van tevoren bereiden, dus ideaal als je eters krijgt. En het is makkelijk, echt waar!

Het recept komt uit ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi, één van mijn favoriete kookboeken.

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 2 aubergines, in blokjes van 3 cm (500 gram)
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 320 gram uien, in dunne plakken
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 400 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram bulgur
  • 200 gram yoghurt Griekse stijl
  • 1 kleine ingemaakte citroen (25 gram), pitten verwijderd, schil en vruchtvlees fijngehakt
  • 10 gram muntblaadjes, in fijne reepjes
  • zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 200 graden.

Meng de aubergineblokjes in een grote kom met 4 eetlepels olijfolie, halve theelepel zout en royaal zwarte peper. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 – 40 minuten in de oven. Schep de blokjes halverwege een keer om. Haal uit de oven en zet apart.

Giet 3 eetlepels olijfolie in een grote braadpan waarvoor je een passend deksel hebt en verhit op halfhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit ze, af en toe omscheppend, 8 minuten tot ze gaar en gekarameliseerd zijn. Bak de knoflook en piment steeds roerend 1 minuut mee. Doe de cherrytomaatjes erbij, roer er dan tomatenpuree, 400 ml water en 1 theelepel zout door. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, doe de deksel erop en laat 12 minuten stoven. Voeg dan de bulgur toe, roer tot de korrels volledig met saus zijn omhuld en haal de pan van het vuur. Zet de pan 20 minuten opzij tot de bulgur alle vloeistof heeft opgezogen.

Roer in een middelgrote kom de yoghurt met de ingemaakte citroen, de helft van de munt en 1/8 theelepel zout door elkaar.

Verdeel de bulgur over de borden. Dien op met de yoghurt en aubergine en bestrooi met de overgebleven munt.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve en narratieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen. Creatief schrijven is het middel dat ik het meest inzet in mijn begeleiding. Ik houd o.a. van schrijven, vegetarisch koken en wandelen.

4 thoughts on “Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt

  1. Dag Marianne,

    Gisteren je gerecht gemaakt, het was inderdaad overheerlijk!! Ik wil je nog eens bedanken voor al je leuke tips en recepten. Je houdt het altijd gewoon eenvoudig, en dat is meestal toch erg welkom!

  2. Dank voor je aardige bericht Christel en fijn dat je genoten hebt van deze heerlijke bulgur! Hartelijke groet, Marianne

  3. Ik ben een grote fan van je site, echt super al die leuke recepten.
    Kan je ook zorgen dat je een recept op datum alleen kan zoeken? Soms heb ik de omschrijving niet precies genoteerd.

    • Hoi Sophie, dank voor je enthousiaste bericht en goede vraag. Zoeken op datum lukt nu niet, of en hoe ik dit kan installeren weet ik nog niet, maar ik ga er zeker naar kijken. Mijn ervaring is echter dat mensen achteraf ook niet meer weten op welke datum het recept is geplaatst, dus of dit echt gaat helpen vraag ik me af. Wat mij en anderen vaak goed helpt is zoeken op categorie, omdat je meestal wel weet of het een salade, soep of pastagerecht was. Meestal vind je zo wel wat je zoekt. Wat ook goed werkt is zoeken op de belangrijkste ingrediënten die je je kunt herinneren. Ik hoop dat dit je al weer op weg helpt. Hartelijke groet, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.