Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

uienpastei

Een reactie plaatsen

Lekker en bijzonder én bijzonder lekker is deze uienpastei.

Het recept is van Nigella Lawson en stond onlangs in de Allerhande. Mijn pastei ziet er niet zo mooi uit als die in de Allerhande, maar de smaak was super.

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 4 middelgrote rode uien (ongeveer 700 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram boter
  • 3-4 takjes tijm , alleen de blaadjes
  • 150 gram cheddar kaas

Voor het deeg:

  • 40 gram boter
  • 1 groot ei
  • 250 gram bloem
  • 1 krappe theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 100 ml melk
  • 1 krappe theelepel milde mosterd
  • taartvorm van 24 cm doorsnede, ingevet met boter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de uien, halveer ze en snijd de helften elk in 4 parten. Verhit de olie en boter in een pan en bak de parten ui ongeveer 30 minuten op matig vuur. Roer regelmatig, de uien moeten zacht worden en een klein beetje kleur krijgen. Doe er zout en peper en tijm bij.

Rasp de kaas. Doe de uien in een taartvorm en strooi 50 gram van de kaas over de uien. Laat zo staan terwijl je het deeg maakt.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Klop het ei los. Doe de bloem, bakpoeder, zout en kaas die je over hebt in een kom. Giet de melk in een maatbeker, roer er de gesmolten boter, mosterd en het ei door en giet dit mengsel bij het bloemmengsel in de kom.
Werk dit alles met een houten lepel of met je handen door elkaar. Het moet een nogal kleverig deeg worden . Kieper het op een werkvlak en vorm het met je vingers tot een ronde plak, ongeveer ter grootte van de taartvorm. Leg het op de uien in de taartvorm en druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm.

Zet de uienpastei 15 minuten in de oven, zet de oven dan op 180 graden en laat de pastei nog 10 minuten bakken. Het deeg moet dan goudgeel en van boven krokant zijn. Laat de pastei een paar minuten staan, leg er dan omgekeerd een groot bord op en draai om, zodat de uienpastei op het bord ligt.

Lekker met een frisse salade.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen. Creatief schrijven is het middel dat ik het meest inzet in mijn begeleiding. Ik houd o.a. van schrijven, vegetarisch koken en wandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.