Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Geprakte wortelen met harissa, pistachenoten en yoghurt

Een reactie plaatsen

Dit is een erg lekker voor- of bijgerecht: in bouillon gekookte wortel, met sinaasappel- en citroenrasp, harissa, knoflook en peper, geprakt op een bedje van yoghurt met citroensap, bestrooid met pistachenootjes. Lekker met pitabroodjes of ander goed (plat)brood.

Combineert goed met veel andere mezze-gerechten zoals de geroosterde rode ui met walnotensalsa.

Het recept komt uit Plenty More van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

voorgerecht voor 4 personen

  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 15 gram boter
  • 1 kilo wortelen, geschrapt en in plakjes van 2 cm
  • 200 ml groentebouillon
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels harissa
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 25 gram grofgehakte pistachenoten
  • peper en zout

Verhit in een grote braadpan de olijfolie en boter en bak hierin de wortelen een minuut of 6 en roer regalmatig: ze moeten zacht worden en licht kleuren. Voeg de bouillon toe, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat nog 25 minuten sudderen tot de wortelen botergaar zijn en de bouillon bijna helemaal is verdwenen.

Doe de wortelen met 3/4 theelepel zout in een keukenmachine en mix alles kort tot een grove puree (kan ook in twee keer). Laat afkoelen en voeg sinaasappelrasp, knoflook, harissa, de helft van de citroenrasp en wat zwarte peper toe. Roer goed door elkaar.

Roer de yoghurt glad met citroensap en overgebleven citroenrasp en 1/4 theelepel zout.

Spreid de yoghurt uit op een platte schaal en schep de wortelpuree er bovenop. Bestrooi met pistachenoten, besprenkel met een beetje olijfolie en dien op.

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.