Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Shakshuka van Ottolenghi

2 reacties

shakshuka bewerkt

Dit is een heerlijke en eenvoudige feel-good-maaltijd. Ideaal voor na een drukke dag!

Dit recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi. Ik plaatste al eerder een shakshuka-recept, toen van Hugh Fearnly-Whittingstall uit Veg. De twee recepten verschillen wat in de details. Een verschil is o.a. dat je voor dit recept van Ottolenghi alleen een koekenpan nodig hebt en voor dat van Fearnley-Whittingstall ook een oven.

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s + 2 gele paprika’s
  • 6 takjes tijm
  • 2 takjes platte peterselie
  • 15 gram koriander
  • 6 tomaten
  • halve theelepel komijnzaad
  • 100 – 175 ml olijfolie
  • 4 theelepels rietsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • halve theelepel saffraan
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 8 eieren (of minder, als je geen 2 per persoon wilt)

Snijd de uien in halve ringen en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Snijd de peterselie en de helft van de koriander fijn, houd de rest achter. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit een koekenpan zonder olie en rooster het komijnzaad 2 minuten op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak 5 minuten. NB start met 100 ml olie (175 ml is wel erg veel, je kunt altijd nog wat toevoegen.) Doe de paprika, suiker, peterselie, koriander, tijm enlaurier erbij en bak 8 minuten op hoog vuur, tot het mooi gekleurd is.

Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper, 100 – 250 ml water (afhankelijk van hoe ‘waterig’ het al is), peper en wat zout toe. Draai het vuur laag en laat zachtjes 15 minuten koken.

Haal de laurier uit de pan, verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen en maak in elke pan 4 holtes in het mengsel. Breek boven elke holte een ei. Bestrooi dat eventueel met wat zout en laat mét de deksel op de pan 10-12 minuten op laag vuur staan, tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi met de rest van de koriander en serveer direct.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

2 thoughts on “Shakshuka van Ottolenghi

  1. Beetje onhandig dat er niet bij staat hoeveel tomaten je nodig hebt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.