Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Ovenschotel van orzo met aubergine, mozzarella en oregano

5 reacties

ovenschotel van orzo met aubergine, mozzarella en oregano bewerkt

Deze ovenschotel met orzo, aubergine, wortel, bleekselderij, oregano, parmezaanse kaas en mozarella is werkelijk heerlijk. Het gerecht is enigszins vergelijkbaar met een risotto of paella, maar wordt gemaakt met orzopasta in plaats van met rijst. Orzo lijkt op rijst, maar is gerst, een graan dus.

Het is niet moeilijk, wel moet je wat tijd uittrekken voor al het snijwerk.

Het recept komt uit Plenty More van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 100 ml olijfolie
  • 1 grote aubergine, in blokjes van 2 cm (300 gram)
  • 4 middelgrote wortelen, geschrapt, in blokjes van 1,5 cm (300 gram)
  • 5 stengels bleekselderij, in blokjes van 1,5 cm (300 gram)
  • 1 grote ui, in fijne blokjes (170 gram)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram orzopasta, afgespoeld (wordt ook wel verkocht onder de naam Riso)
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 380 ml groentebouillon
  • 3 eetlepels verse oregano, fijngehakt of 1,5 theelepel tijmblaadjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 120 gram stevige mozarella, in blokjes van 1 cm (de ‘goedkopere’ mozarella leent zich hier beter voor dan de buffelmozarella)
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 middelgrote tomaten, in plakken van 1 cm (400 gram)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout en zwarte peper
  • ovenschaal van 21 x 27 cm of een ronde schaal van 27 cm doorsnede

Verhit de oven tot 200 graden.

Verhit de olie in een grote hapjes pan en bak hierin de aubergineblokjes 8 minuten op halfhoog vuur. Roer af en toe tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan op een stuk keukenpapier en zet opzij. Bak nu wortel en bleekselderij in dezelfde olie 8 minuten. Schep ze op keukenpapier. Voeg ui en knoflook toe en bak 5 minuten. Voeg de orzo en de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten mee.

Neem de pan van het vuur, roer de bouillon door de pasta en voeg de oregano of tijm toe en de citroenrasp. Doe er ook de gebakken groenten, mozzarella, parmezaan, 1 theelepel zout en halve theelepel zwarte peper bij. Schep alles goed door elkaar en stort alles in de ovenschaal. Schik de plakjes tomaat op de groenten en bestrooi ze met gedroogde oregano, 1/4 theelepel zout en wat versgemalen peper.

Bak de ovenschotel 35-40 minuten in de oven tot al het vocht is opgenomen en de pasta gaar is. Haal de schaal uit de oven, laat hem 5 minuten met rust en dien op.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

5 thoughts on “Ovenschotel van orzo met aubergine, mozzarella en oregano

  1. Toevallig op deze site terecht gekomen op zoek naar een recept voor Orzo. Hoe lekker! En erg leuke site, ga nog wat verder kijken 🙂

  2. Lekker gerecht! Wel heel veel (snij)werk. Klopt die tl tomatenpuree? Ik doe er altijd een el in. Doe er ook extra water bij.

  3. Pingback: Week 14/10/2017 – 20/10/2017 – In a Manner of Speaking

  4. Een heerlijk gerecht. Ik heb wel veel minder olie gebruikt en een hele eetlepel tomatenpuree i.p.v. een theelepeltje

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.