Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Ultieme wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel

9 reacties

ultieme-couscousDit is zó ontzettend lekker. We hebben het gisteren gegeten en het liefst zou ik het vandaag weer eten – maar helaas, het is helemaal op…Het recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

Het geheim van Ottolenghi zit ‘m – volgens mij – in de rijkdom, veelheid en goede keuze van de kruiden die hij gebruikt.  Ook in dit gerecht maakt dat het verschil: in olijfolie geroosterde groenten, gekruid met zout en peper zijn al erg lekker, maar als je anijssterren, kaneelstokjes, laurierblaadjes, gemberpoeder, geelwortelpoeder enz. gaat toevoegen, dan wordt het wel héél erg lekker!

Het is niet moeilijk om dit gerecht te maken, wel is het handig als je je goed voorbereidt door alle ingrediënten klaar te leggen en  vooraf te snijden wat gesneden moet worden.

Twee ingrediënten kun je (nog) niet bij de gewone supermarkt kopen, hiervoor ga je naar een Turkse of Marokkaanse winkel: harissapasta en ingelegde citroenen.

harissa pasta

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote wortelen, geschrapt, in stukjes van 2 cm (ik gebruikte een grote winterwortel)
  • 2 middelgrote pastinaken, geschrapt, in stukjes van 2 cm
  • 8 sjalotten, gepeld (de grote in parten snijden)
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 anijssterren
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 1/4 theelepel pittig paprikapoeder
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 400 gram winter- of flespompoen, geschild, in blokjes van 2 cm
  • 75 gedroogde abrikozen, grofgehakt
  • 200 gram kikkererwten, uit blik of vers gekookt (ik voegde een heel blik toe, dus iets meer)
  • 3- 3,5 dl kookvocht van de kikkererwten of water
  • 170 gram couscous
  • een flinke snuf saffraandraadjes
  • 2,6 dl kokende groentebouillon
  • 20 gram boter, in blokjes
  • 25 gram harissapasta (of minder, als je niet van heel pittig houdt)
  • 25 gram ingemaakte citroenschil, fijngehakt
  • 30 gram verse korianderblaadjes
  • zout

De groente
Verhit de oven op 190 graden. Doe de wortel, pastinaak en sjalotten in een grote ovenschaal. Voeg kaneelstokjes, anijssterren, laurier, 4 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en alle overige specerijen toe en schep alles door elkaar. Zet de schaal in de oven en rooster de groenten 15 minuten.

Schep de pompoenblokjes door de groenten in de schaal en zet ‘m terug in de oven. Rooster alles nog 35 minuten, waarna de groente beetgaar moet zijn. Meng de gedroogde abrikozen en kikkererwten met het kookvocht/water erdoor. Zet de schaal weer in de oven en rooster alles nog 10 minuten totdat het goed heet is.

ultiem-schaalDe  couscous
Doe ongeveer 15 minuten voor de groenten klaar zijn de couscous in een grote vuurvaste schaal met de overgebleven eetlepel olie, de saffraan en een halve theelepel zout. Giet de kokende bouillon over de couscous. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan. Voeg dan de boter toe en roer met een vork door de couscous om de korrels los te halen en de boter te laten smelten. Dek de schaal weer af.

Serveren
Schep voor het opdienen de couscous op een platte of diepe schaal.
Roer de harissa en de ingemaakte citroen door de geroosterde groenten; proef en breng eventueel op smaak met zout. Schep de groenten op de couscous. Bestrooi met koriander.
Je kunt er ook voor kiezen om voor iedereen op deze manier een bord op te maken.

Advertenties

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach voor vrouwen met werk- en levensvragen én geef creatieve schrijfworkshops en -cursussen gericht op persoonlijke groei en schrijfplezier. Ik houd van schrijven, vegetarisch koken, schilderen en wandelen.

9 thoughts on “Ultieme wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel

  1. Voor hoeveel man is dit recept?

    • Hallo Linde, het is een recept voor 4 personen. Wij eten het met ons drieën echter ook meestal op, gewoon omdat het zo lekker is. Dus, als je meer of grote eters hebt, doe er dan gerust wat extra pompoen of pastinaak in, en/of maak wat extra couscous. Geniet ervan!

  2. Dankjewel, ik ben benieuwd! 🙂

  3. Dit gerecht weer opzocht op je pagina omdat het zo lekker is. Ga het nu klaarmaken voor het gezin van mijn vriendin.

  4. Marianne, de harissapasta is niet in Turkse winkels te verkrijgen maar in Marokaanse winkels, althans hier bij mij in de wijk.

  5. Harissa is bij de Jumbo Supermarkt verkrijgbaar! Ik zou bij de ingredientenlijst vermelden dat het om vers korianderblad gaat. Ik heb een potje korianderblad gekocht maar zie op de foto dat het vers korianderblad had moeten zijn. Lijkt me heerlijk erbij.

    • Dank voor je reactie Sabien! Harissa kun je inderdaad bij veel supermarkten kopen (ook bij de AH), de tube harissa-pasta volgens mij alleen bij Marokkaanse winkels. En heb je geen pasta, dan kun je natuurlijk ook de ‘gewone’ harissa uit een potje gebruiken. Dank voor je tip over de koriander, ik zal het er duidelijker bij vermelden. Hartelijke groet, Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s