Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

bloemkoolrisotto met zonnebloemcrunch

Een reactie plaatsen

Erg lekker, deze risotto met bloemkool en oude kaas en een crunch van zonnebloempitten en citroen.

Het recept is van ‘de Krat‘. Sinds 3 weken ontvangen we iedere week een krat met ingrediënten en recepten voor 3 vegetarische maaltijden. Prachtige seizoensgebonden groenten en kruiden, minder vaak naar de supermarkt in deze corona-tijden én een mooie manier om de lokale boeren te steunen.

Ingrediënten:

voor 2 personen

  • 1 kleine bloemkool, 300 gram
  • 1 sjalot (of halve banaansjalot)
  • 1 teentje knoflook
  • halve eetlepel citroensap
  • 120 gram risottorijst
  • 25 gram oude kaas, geraspt
  • 1 blokje groentebouillon voor halve liter water
  • handje peterselie, gesneden
  • olijfolie

voor de crunch:

  • 20 gram zonnebloempitten
  • 1 eetlepel panko of paneermeel
  • halve theelepel citroenrasp

 

Bren in een ruime pan een laagje water aan de kook. Snijd de risotto in kleine roosjes. Kook de bloemkool 5 minuten en giet af.

Bereid de bouillon voor.

Snipper de sjalot en de knoflook. Fruit kort in olie, in een afdekbare hapjespan of wok. Rasp intussen de citroen en pers het sap.

Voeg de risottorijst bij de sjalot en roer goed om. Blus als alle korrels mooi glimmen af met het citroensap. Laat het sap verdampen en voeg een scheut bouillon toe. Roer tot deze is opgelost.

Voeg steeds een scheut toe tot de rijst praktisch gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg 5 minuten voor het einde de bloemkool toe. Laat nog even meegaren.

De crunch: bak in een kleine droge koekenpan de zonnebloempitten goudbruin op zacht vuur. voeg er op het laatst wat olie bij en bak heel even de panko mee. Meng de citroenrasp erbij en zet in een bakje op tafel.

Roer de geraspte kaas door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel nog een kneepje citroensap en/of wat zout. Laat een paar minuten staan. Bestrooi met de peterselie en de zonnebloemcrunch.

Lekker met een frisse salade.

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.