Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Risotto met spruitjes

Een reactie plaatsen

risotto met spruitjes

Een verrukkelijke risotto met….spruitjes, een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty more! Ik gebruikte paarse spruitjes – ze waren zo mooi dat ik ze niet kon weerstaan. Ottolenghi gebruikt gewone groene spruitjes, dus kies wat je wilt!

 Ingrediënten:

  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine uien, fijngesneden (200 gram)
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngewreven
  • 2 eetlepels tijmblaadjes
  • 2 citroenen, de schil van 1 ervan in fijne lange repen eraf gesneden en van de andere geraspt
  • 300 gram risottorijst
  • 500 gram schoongemaakte spruitjes, 200 gram geschaafd (of in heel dunne plakjes gesneden) en 300 gram in vieren
  • 200 ml droge witte wijn
  • 900 ml groentebouillon
  • zonnebloemolie
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram Dolcelattekaas, in stukjes van 2 cm (of een andere milde, romige blauwgeaderde kaas)
  • 10 gram dragon, fijngehakt (of een theelepel gedroogde dragon)
  • 2 theelepels citroensap
  • zout en zwarte peper

Doe de boter en de olie in een grote hapjespan en zet hem op halfhoog vuur. Fruit de uien hierin onder af en toe roeren 10 minuten tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Voeg knoflook, tijm en citroenreepjes toe en roerbak alles nog 2 minuten. Roer de rijst erdoor samen met de geschaafde spruitjes en roerbak nog 1 minuut. Giet de wijn erover, laat hem 1 minuut koken en begin met toevoegen van de bouillon met 1 theelepel zout en een flinke snuf peper. Draai het vuur halfhoog en voeg steeds een soepopscheplepel bouillon toe; laat hem volledig door de rijst opnemen voor je een nieuwe portie in de pan schept. Roer veelvuldig tot de rijst gaar, maar in het midden van de korrel nog wat stevig is, en alle bouillon is gebruikt.

Giet intussen zonnebloemolie in een tweede grote hapjes- of koekenpan, zorg dat er een flinke laag in zit. Zet de pan op hoog vuur er schep er als de olie heet is met een schuimspaan porties spruitjespartjes in: zorg dat ze heel droog zijn voor u ze in de olie schept; desondanks gaan ze spetteren, dus pas op. Bak de spruitjes in minder dan 1 minuut goudbruin en krokant en schep ze op een met keukenpapier bedekt bord. Houd ze warm terwijl u de rest van de spruitjes bakt.

Voeg de parmezaan, blauwe kaas, dragon en de helft van de gebakken spruitjes aan de risotto toe en roer rustig. Dien hem meteen op, bestrooid met de overgebleven spruitjes en daarop de geraspte citroenschil en het sap.

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.