Dit is een erg lekker, mooi en eenvoudig voorgerecht. Lekker met wat (blad)sla en wat stukjes pittige geitenkaas.
Het recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi.
Ingrediënten:
(voorgerechtje voor 4 personen)
- 4 middelgrote tomaten, rijp maar nog wel stevig
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 12 gerimpelde zwarte olijven, ontpit en grofgehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 30 gram panko broodkruim
- 2 eetlepels fijngehakte oregano
- 3 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1 eetlepel fijngesneden munt
- 1,5 eetlepel fijngehakte kappertjes
- zout en zwarte peper
Verhit de oven tot 160 graden. Snijd aan de bovenkant van elke tomaat een 1 cm dik kapje af en gooi weg (of eet op). Schep met een theelepel of bolletjessteker de kern en pitten uit de tomaten zodat er een leeg ‘bakje’ overblijft. Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en zet ze omgekeerd in een vergiet om een deel van het vocht eruit te krijgen.
Doe intussen de ui, knoflook, olijven en 1 eetlepel olie in een koekenpan en smoor alles 5-6 minuten op laag vuur tot de ui gar is. Neem de pan van het vuur en roer het broodkruim, de kruiden, kappertjes en een snuf peper door het uimengsel. Proef en doe er naar smaak nog wat zout bij.
Dep de binnenkant van de tomaten met keukenpapier droog en vul ze met de kruidenvulling, druk het rustig iets aan; er moet een lichte bolling ontstaan.
Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en sprenkel de overgebleven olie erover. Bak ze 30-35 minuten in de oven tot de tomaten net gaar zijn. Dien ze heet of warm op.