Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Fruitige curry met schorseneren

Een reactie plaatsen

curry-schorseneren

Deze curry met schorseneren smaakt verrukkelijk, door de zelfgemaakte kruidenpasta en de combinatie van kerrieblaadjes en kokosmelk.

De curry is niet ingewikkeld, alleen het schillen van de schorseneren kost wel wat tijd en is een ‘viezig’ karweitje. Ook moet je niet vergeten een nacht van tevoren de kikkererwten te weken. Maar het is de moeite waard.

Het recept komt uit m’n nieuwste vegetarische kookboek “Bieslook en Polenta” – een aanrader !

Excuses voor de onscherpe foto.

Ingrediënten:

voor 2 personen

  • 120 gram gedroogde kikkererwten
  • zeezout
  • 400 gram schorseneren
  • 5 stengels boerenkool, ongeveer 150 gram als je de grote stengels verwijderd hebt
  • 1 grote appel
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 15 gram verse gember
  • 8 versie kerrieblaadjes (bij de toko te koop, ik heb altijd een zakje in de diepvries)
  • 1 theelepel kokosolie
  • 2-3 theelepels Indiase currypasta (recept onderaan, na de curry)
  • 250 ml groentebouillon
  • 300 ml kokosmelk

Maak eerst de currypasta (zie hieronder).

Week de kikkererwten een nacht van tevoren in ruim koud water. Giet de volgende dag af en kook ze in vers water in 45 – 60 minuten gaar. Voeg tegen het einde wat zout toe.

Borstel de schorseneren intussen onder water schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water. Giet de schorseneren af, spoel ze af onder koud water en schil ze. Dit is even een klusje. Snijd de schorseneren overdwars in vingerdikke plakjes.

Scheur de boerenkoolbladeren van de stronken en snijd klein. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.

Pel de knoflook en ui, schil de gember. Hak alles samen met de kerrieblaadjes fijn.

Verhit de kokosolie in een wok of braadplan. Fruit de currypasta hierin op middelhoog vuur samen met de knoflook, ui, gember en kerrieblaadjes. Voeg de boerenkool, kikkererwten en schorseneren toe en bak kort mee. Blus het geheel af met de groentebouillon. Voeg dan de kokosmelk en stukjes appel toe, breng de curry aan de kook en laat op een laag vuur 10 – 15 minuten pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng de curry op smaak met zeezout.

Lekker met rijst of naan.

Recept Currypasta

Ingrediënten:

voor 70 gram. N.B. je houdt een hoop over, dus je kunt ook de helft maken (dat doe ik de volgende keer en ook dan heb je genoeg voor nog een curry)

  • 10 groene kardemompeulen
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 4 theelepels korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1-2 gedroogde rode chilipepers
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • halve theelepel venkelzaad
  • halve theelepel gemalen kaneel
  • 8 kruidnagels
  • 1 steranaijs
  •  1 theelepel bruin mosterdzaad
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • halve theelepel zeezout
  • 4 theelepels kokosbloesemsuiker
  • 4 theelepels kokosolie

Open de kardemompeulen en haal de zaadjes eruit. Rooster alle specerijen tot en met het mosterdzaad in een pan zonder boter of olie totdat je ze begint te ruiken. Maal de specerijen vervolgens fijn met een vijzel. Maal de kokosrasp fijn in een keukenmachine en meng met de fijngemalen specerijen, het zout, de kokosbloesemsuiker en kokosolie tot een kruimelige pasta.

 

 

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.